I en avhandling om integritet i arbetslivet Integritet som arbeidslivsfenomen visar författaren Ole Jacob Thomassen på att den kränkning som många har erfarenhet av i sitt arbete har med själva arbetet att göra: att det är kränkande att inte kunna göra ett fullgott arbete, dvs i enlighet med de standarder, traditioner och andra krav som vuxit fram i yrket.
Däremot pratar vi sällan om den dimensionen av integritet när vi pratar om varför vi mår som vi gör av jobbet. Vi pratar mestadels om det som ett individuellt ”problem” (för hög moral, för känslig, för höga ambitioner etc) eller ett relationellt (”personkemi”, värderingskonflikter, ledarskap etc).
Om vi gör integritet enbart till ett individuellt fenomen hamnar fokus i diskussioner, problemformuleringar och åtgärder också på det individuella planet och inte på verksamhetens villkor och genomförande: det blir individen som ska ”åtgärdas”, inte verksamhetens problem. Det Ole Jacob visar i sin avhandling är att vi måste också förstå den hantverksmässiga dimensionen för att kunna göra något åt problemet. Annars riskerar vi att göra ont värre. Läs mer >>