Pressmeddelande

PRESSMEDDELANDE 20 oktober 2015

Seminarium den 21 oktober 15.30-16.30 i Malmö:
Organisatorisk arbetsmiljö – vad är det och hur kan man arbeta med den?

Organisatorisk arbetsmiljö är högaktuellt. Dels ökar den arbetsrelaterade ohälsan, dels kommer Arbetsmiljöverket med nya föreskrifter inom området. Men hur kan man bedöma, hantera och, inte minst, förebygga organisatoriska arbetsmiljörisker? Om det handlar seminariet som arrangeras i samband med releasen av den nya boken om organisatorisk arbetsmiljö: ”Komma till tals, komma till sin rätt, komma till rätta med”.

– Intresset för frågorna är uppenbarligen stort. Det är över 80 anmälda till seminariet, säger Lisbeth Rydén, författare till boken.

Plats: Niagara, Malmö högskola, plan 3, A0305, Nordenskiöldsgatan 1, Malmö

Program:
15.00-15.30   Fika & mingel
15.30-15.50 Monica Björk, Arbetsmiljöverket, om den nya föreskriften: Organisatorisk och social arbetsmiljö
15.50-16.10 Lisbeth Rydén om att bedöma och förebygga organisatoriska arbetsmiljörisker
16.10-16.30   Diskussion / frågestund
16.30-18.00   Sunda drycker & snacks – mingel & eftersnack

I boken beskrivs en metodik för hur man kan bedöma risker i den organisatoriska arbetsmiljön. Boken innehållet också en Organisatorisk skyddsrond som enskilda arbetsplatser kan använda som arbetsmaterial på arbetsplatsträffar.

Metodiken har utvecklats av Lisbeth Rydén genom ett nyligen avslutat forskningsprojekt vid Malmö högskola. Det är dock inte en teoretisk bok utan en praktisk och den riktar sig till såväl chefer som medarbetare, skyddsombud, företagshälsovård och andra med intresse för ämnet.

Lisbeth Rydén är civilekonom och filosofie master med inriktning på organisering och ledning. Sedan slutet av 1990-talet har hon på olika sätt arbetat med psykosociala arbetsmiljöfrågor och driver sedan 2009 företaget EllErr Konsult.

Vid frågor om boken och författaren eller beställning av recensionsexemplar kontakta Lisbeth Rydén, lisbeth.ryden@ellerr.se, 0708-982771. Bilder samt mer information om både boken och författaren hittar du på: ellerr.se.


 

PRESSMEDDELANDE 29 september 2015

Ny bok: Ny metodik för att bedöma organisatoriska arbetsmiljörisker

Organisatorisk arbetsmiljö är högaktuellt. Dels ökar den arbetsrelaterade ohälsan, dels kom Arbetsmiljöverket med nya föreskrifter förra veckan. Men hur kan man bedöma, hantera och, inte minst, förebygga organisatoriska arbetsmiljörisker? Om det handlar Lisbeth Rydéns nya bok ”Komma till tals, komma till sin rätt, komma till rätta med”.

I boken beskrivs en metodik för hur man kan bedöma risker i den organisatoriska arbetsmiljön. Boken innehållet också en Organisatorisk skyddsrond som enskilda arbetsplatser kan använda som arbetsmaterial på arbetsplatsträffar.

Metodiken har utvecklats genom ett nyligen avslutat forskningsprojekt vid Malmö högskola. Det är dock inte i första hand en teoretisk bok utan en praktisk och den riktar sig till såväl chefer som medarbetare, skyddsombud, företagshälsovård och andra med intresse för ämnet.

– Forskningsprojektet grundar sig i en frustration över att traditionella modeller inte riktigt räckte till för att förstå varför människor blev sjuka av jobbet. Ibland blev det till och med värre när man agerade i enlighet med rekommendationerna. Det gjorde mig nyfiken. Det måste finnas andra sätt att närma sig de organisatoriska arbetsmiljöfrågorna, säger Lisbeth Rydén

– Resultatet blev en metodik som tar utgångspunkt i de tankefigurer som styr vårt organiserande, den bakomliggande logiken. Varför gör vi som gör och varför blir det som det blir? Det tar tag i grundproblemen istället för symtomen och det blir med automatik verksamhetsnära, säger Lisbeth Rydén.

Lisbeth Rydén är civilekonom och filosofie master med inriktning på organisering och ledning. Sedan slutet av 1990-talet har hon arbetat med psykosociala arbetsmiljöfrågor och driver sedan 2009 företaget EllErr Konsult. Forskningsprojektet finansierades av AFA Försäkring och bedrevs i samarbete med Kommunförbundet Skåne samt Håbo kommun.

Vid frågor om boken och författaren eller beställning av recensionsexemplar kontakta Lisbeth Rydén, lisbeth.ryden@ellerr.se, 0708-982771. Bilder samt mer information om både boken och författaren hittar du på: ellerr.se.

Ladda ner pressmeddelandet som pdf >>
Ladda ner det som wordfil >>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.