Svenskar mest stressade i EU

EU-kommissionen har beställt och publicerat en undersökning om hur medlemsstaternas arbetskraft uppfattar arbetsvillkoren i de olika länderna. Intressant läsning! Rapporten är full av statistik men överskådligt presenterat och enkel att följa.

Sverige utmärker sig framförallt för att de är mest stressade i EU, 67% angav det av svenskarna. Att jämföra med Danmarks 54%. Även på frågan om arbetet har genererat eller förvärrat ohälsa relaterat till stress, depression eller ångest ligger Sverige högt dvs inte bra. 47% var siffran för Sverige, att jämföra med Danmarks 21%. Den som kommer på andra plats efter Sverige är Grekland på 38%.

Grekland utmärker sig på många ställen i statistiken. Lägst siffra för nöjdhet med balansen mellan arbetsliv och övrigt liv, 46%. Snittet i EU 74% nöjda, i Sverige 84% och i Danmark 89% (nöjdast i EU). Grekerna är också minst nöjda överlag med sina arbetsvillkor, 38% angav att de var nöjda. I Sverige angav 86% att de överlag var nöjda med sin nuvarande arbetsvillkor. Även här toppar Danmark med 94%.

En annan siffra där svenskarna angav att de var nöjda var rörande autonomin (friheten och självbestämmandet). På den frågan svarade 94% att de var nöjda. Danskarna mest nöjda (igen!) med 96% och Grekland i botten med 38%.

Visst är det intressant? Om vi skulle kunna komma tillrätta med stressnivån så skulle vi ha ett av de bästa arbetslivsvillkoren i världen (vilket vi i och för sig redan har). Skulle också vara roligt att veta varför det är så stor skillnad på Sverige och Danmark. Särskilt som man i Danmark ändå pratar om ”stressepidemin”.

Jag har vid olika tillfällen fört fram åsikten att det vi kallar stress i dagligt tal inte alltid är stress. För att komma till rätta med de problem vi upplever är ett steg på vägen att kunna skilja det ena från det andra. Den åsikten står jag fast vid. Om vi tänker att all stress är orsakad av för mycket att göra stannar åtgärderna vid prioriteringar, resursförstärkningar, stresshantering liknande. Jag tror att det behövs många fler insatser för att få till ett arbetsliv där vi alla kommer till tals, till vår rätt och till rätta med våra problem. Vad tror du?

Ladda ner rapporten Working Conditions / Flashbarometer 398.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.